Elahuzen genomineerd voor ‘Compliment voor een oorlogsmonument’

Een maand geleden ongeveer ontving Stichting HWG een mail met de uitnodiging mee te doen met Compliment voor een oorlogsmonument in de provincie Fryslân. De voorzitter Jan Geert Vogelzang heeft deze uitnodiging doorgestuurd aan de organisaties in Gaasterland die een oorlogsmonument beheren en daarbij toegezegd voor een toelichting bij hun inzending te willen zorgen. De secretaresse van Plaatselijk Belang Elahuizen is op de uitnodiging ingegaan en heeft de toelichting bij hun monument gebruikt bij de aanmelding.

Vandaag werd bekend dat Elahuzen één van de vijf genomineerden is die eind april kans maken op het winnen van het COMPLIMENT VOOR EEN OORLOGSMONUMENT.

De provincie Fryslân telt meer dan 300 oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog of oorlogssituaties en vredesoperaties daarna.
Eind april wordt het Compliment voor een oorlogsmonument uitgereikt aan het monument dat het meest ‘leeft’ en/of best beheerd en behouden wordt. De winnaar ontvangt een kunstwerk en € 1.000 ter ondersteuning van de activiteiten rondom het monument.

Op de foto hierboven het algemene oorlogsmonument in Elahuizen dat staat op de hoek van de Joop Schweitzerstrjitte met de Buorren. Het ontwerp hiervoor is gemaakt door de in 2001 overleden mevrouw Foke Winia-Twijnstra uit Elahuizen. Zij wilde iets maken waardoor kinderen kunnen begrijpen dat er ook andere tijden geweest zijn. Op 4 mei 1995 is dit vredesbeeld onthuld in aanwezigheid van Canadese oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog. De stalen schulpstructuur is in de V-vorm gemaakt. V is het ,,Victory” symbool dat staat voor overwinning. Op het voetstuk staat: Vrede en Vrijheid. Dan in Friese taal: Juster, hjoed en moarn.

Omrop Fryslân plaatste het volgende bericht op hun faceboekpagina:
It Fredesmonumint yn Ealahuzen, it Monumint foar Jan Eisinga op De Gordyk, it Monuminteplein yn Koarnwertersân, it Grêfmonumint foar Richard Jung yn Sint-Jânsgea en it Oarlochsmonumint yn De Pein. Dat binne de fiif nominearren foar it Komplimint foar in Oarlochsmonumint 2018. Dit is in inisjatyf fan de provinsje en it Nasjonaal Komité 4 en 5 maaie, yn oparbeidzjen mei Stichting Erfgoed en Publiek. De priis wurdt op 24 april útrikt yn Beetstersweach. De sjuery sjocht ûnder oare hoe’t it monumint ‘libjend’ hâlden wurdt en der wurdt sjoen nei de wize fan behear en behâld. Omrop Fryslân makket koarte fideoportretten fan de nominearren, en stjoert dy tusken 16 en 20 april út.

Geplaatst in Geen categorie.