Historiemarkt Snypsnarensneon op het Uitfestival

Lang geleden, in de HWG-werkgroepenbijeenkomst van 23 september 2019, werd het initiatief genomen om in oktober 2020 op één dag en één plaats een Gaasterlandse Historiedag te organiseren. Een soort marktdag waarop bezoekers kennis konden maken met de mogelijkheden die er tegenwoordig zijn om onderzoeken te doen naar het verleden. Het doel was om bezoekers enthousiast te maken om zelf deel te nemen aan onderzoeken.

De werkgroep die daarna werd gevormd, wist binnen korte tijd een uitgewerkt plan op tafel te leggen. De dag zou worden gehouden op Open Monumentendag 2020. Met deze datum voor ogen was er voldoende tijd om een goed draaiboek op te stellen……. En toen kwam Corona en lag alles stil. Van het organiseren van evenementen was dan ook geen sprake meer. Het draaiboek kwam op de plank te liggen.

Inmiddels is het 2022 en keert het normale leven langzaam terug. We kunnen weer uit. Er vinden evenementen plaats. En ook het draaiboek voor de Gaasterlandse Historiedag komt weer voor de dag. Besloten is hiermee aan te sluiten bij het UITfestival Fryske Marren dat op zaterdag 10 september 2022 onder meer in Balk wordt gehouden. De organisatie hiervan is in volle gang. Meer details worden in de komende maanden via de media bekend gemaakt. Houd de kranten, maar ook de website van het UITfestival dus in de gaten. Hier worden de details van de verschillende evenementen bekend gemaakt.

Over de naam voor de Historiemarkt van het Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân is lang nagedacht. Na lang wikken en wegen is het Snypsnarensneon geworden. Het idee achter de naam is het volgende: Volgens het Frysk Wurdboek kan “snypsnaren” worden vertaald als “van alles wat”. Daarnaast stond jaren geleden in de Balkster Courant een rubriek ‘Snypsnaren’, verhaaltjes over allerlei onderwerpen. Het is de bedoeling dat de Historiemarkt één keer per jaar zal worden gehouden en wel op een zaterdag, vandaar de sneon en zo allitereert de naam ook lekker.

Voor deze eerste markt hebben we de beschikking over het oude raadhuis in Balk. We hebben een aantal mensen, die zich al bezig houden met de geschiedenis van uiteenlopende onderwerpen, uitgenodigd om op die dag hun verzamelingen te laten zien.
Daarnaast wordt gedemonstreerd dat het tegenwoordig vrij eenvoudig is om via internet allerlei bestanden te raadplegen en zo bijvoorbeeld voorouders in beeld te brengen.

Mocht u historische informatie hebben waarvan u denkt dat dit interessant zou kunnen zijn voor de markt, aarzel niet en neem contact op met Henk de Kroon telefoon 06-27064569 of via email met Henk@geschiedenisgaasterland.nl of stichtinghwg@gmail.com

Geplaatst in Geen categorie, Nieuws.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.