Monument vermiste vliegeniers

Zondag 26 juni 2022 werd in Molkwerum vlakbij de kust een monument onthuld voor vermiste vliegeniers uit de Tweede Wereldoorlog. Op de gemeentelijke begraafplaats in Nijemirdum liggen 9 vliegeniers uit de Tweede Wereldoorlog begraven waarvan twee officieel onbekend zijn. Ook naar hen gaat onze aandacht uit bij het bezoeken van dit nieuwe monument.

Op de foto zijn de 9 grafstenen te zien. De steen geheel rechts is voor een vliegenier die op 5 februari 1944, gedeeltelijk ontkleed, gevonden werd bij de zeewering onder Oudemirdum. Aan de pantalon, met daarin een Engelse broekmaat, was te zien dat het een geallieerde vliegenier betrof. Een onderzoek was moeilijk omdat er een tiental vermisten waren binnen een periode van drie maanden tot aan deze vondst.
De linker grafsteen is voor een op 28 mei 1942 bij het Oudemirdumer Klif gevonden Engelse vlieger. Dat was te zien aan zijn uniformkleding met onderscheidingen. Er is enkele jaren geleden een papieren onderzoek naar gedaan. De theoretische kans is erg groot dat het om de Engelse vlieger Thomas Hill McGrenery gaat.

foto; Stichting Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân

TOELICHTING OP HET MONUMENT

“Voor veel mensen biedt het IJsselmeer vertier, maar voor nabestaanden van ongeveer 220 vermiste vliegeniers was dat de afgelopen decennia anders. De vliegeniers raakten vermist tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze zaten aan boord van geallieerde bommenwerpers die boven het IJsselmeer werden neergeschoten door de Duitsers. Het merendeel van die bemanningen is teruggevonden, maar ongeveer 220 van hen zijn nog altijd spoorloos. Het was gebruikelijk dat vliegeniers in het land waar ze sneuvelden ook werden begraven. Dat is dan ook een plek waar de herinnering aan hen levend wordt gehouden, maar voor de vermisten was er niets.

Zodoende kwamen we in Molkwerum op het idee om een monument voor alle vermiste vliegeniers boven het IJsselmeer te maken, zodat ook zij herdacht worden voor het offer dat ze gegeven hebben”, aldus Fekke Bandstra van de Stichting Molkwerum 2000. Zij kreeg veel hulp van de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) uit Leeuwarden.

Het monument is boven water vier meter hoog en het weegt 22 ton. Het staat in het water ruim 100 meter uit de kust op een vloerplaat van 4,5 bij 4,5 meter. Het monument is gemaakt in de vorm van een in gewapend beton gegoten achtervleugel van een Stirling-bommenwerper. De vleugel heeft een lengte van 6 meter, is 2,9 meter breed en een meter dik. Er is op de dijk een bijbehorende plaquette en op het informatiepaneel staat geschreven: “Een afgebroken vleugel ligt op een plek waar hij eigenlijk niet hoort; net als de vermiste vliegeniers zijn gebleven op een plek ver weg van hun geliefden waar zij eigenlijk niet horen.”

Vanaf een zandbank steekt de vliegtuigvleugel uit het IJsselmeer. Foto Niels de Vries. Publicatie in www.lc.nl

Dit artikel is samengesteld uit publicaties van:

  1. Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân
  2. Balkster Courant/Arnoud van de Ridder
  3. Leeuwarder Courant

De complete slachtoffergegevens zijn te vinden op: 

J.G.Vogelzang  

Geplaatst in Geen categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.