Raadselachtige grafsteen bij Oudemirdum ?

Een inwoner van Workum die in het Fonteinbos in de buurt van camping Elfbergen aan het wandelen was, trof een brok van een grafsteen aan en vroeg zich (terecht) af, wat hier aan de hand kon zijn.  Hadden grafschenners hier hun lugubere buit hier achtergelaten? Was hier soms sprake van een illegale begraafplaats of een oud graf? Hij legde de vraag neer bij Mar en Klif:  
 
"Beste mensen, weten jullie iets over de grafsteen (brokstuk) die vanuit Oudemirdum iets tegenover en voorbij camping Elfbergen in het bos ligt?
Er staat op: Hier de heer Lyck mccc m. Het is een brokstuk dus Lyck staat op één helft en het mogelijke verdere gedeelte van de naam op het andere brokstuk. "
 
 
 

De vraag is per mail voorgelegd aan de donateurs van Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân Dat leverde een tiental reacties op. Vier daarvan verwezen naar het speciale Kabouterpad dat destijds door Mar en Klif in Oudemirdum is aangelegd. Van deze vier reacties had oud-boswachter Goasse Hylkema de meest uitvoerige toelichting die wij u hierbij graag laten weten:

 "De betreffende (graf)steen is een onderdeel van het avonturenpad welke tussen de vijver en de werkschuur van SBB in het bos ligt. Het verhaal is opgeschreven in een boekje door Minnert Wijnstra en volgens dit verhaal is het avonturenpad aangelegd door Mar en Klif - door een vorige beheerder Henk Dijkstra  - met toestemming van Staatsbosbeheer. Het deel grafsteen hoort bij dit pad o.a. ook een vast geslagen bijl in een boom. Het pad lig er al meer dan 10 jaar. Eerder is het stuk grafsteen ook al eens groot in het nieuws geweest o.a ook in de Balkster courant. Het blijft zeker erg interessant te zijn om deze grafsteen in het bos te vinden door mensen die zich van de bospaden af begeven. De steen is helaas een deel van een echte grafsteen welke in vroegere tijden geruimd is van het Oudemirdumer kerkhof met een deel van een naam er op. De nog aanwezig (ver) familie lid welke nog opgespoord is had hier geen bezwaar tegen. Het stuk grafsteen ligt ook omgekeerd waar i.d. Lyck is opgekrast (gezet) de grafsteen is vast gezet. Helaas kunnen sterke mensen die nieuwsgierig zijn het vaak niet laten om de steen met geweld om te draaien. Dit is het verhaal van de gevonden grafsteen".

 
Vandaag, 12 augustus 2017, is om 12.00 uur, in het programma van de lokale omroep Radio Spannenburg een reportage te horen met Maikel Galama uit Workum, de vinder van de steen.
 
Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.